Teamfoto JC Hoveniers
Werkzaam in Spijkenisse, hoofdvestiging Amstelveen
Alles wat u dient te weten over het gesnoeid houden van bomen Redactie, 1 april 2024
Snoeien van bomen in de tuin

Bomen vormen een centraal punt in de tuin. Naast het groen zorgen ze voor schaduw en dragen bij aan het welzijn van dieren en insecten. Een van de belangrijkste taken bij het verzorgen van bomen in uw tuin is het regelmatig snoeien ervan.

Om de boom gezond, handelbaar en mooi groeiend te houden is snoeien van groot belang. Echter, het is een lastige klus die enige kennis van bomen en gereedschap vereist. Het vereist enige kennis van bomen en gereedschap om een boom echt goed te kunnen snoeien. In dit artikel komt aan bod waarom het noodzakelijk is om bomen regelmatig te snoeien en hoe u dit het beste kunt uitvoeren.

Waarom is het belangrijk om bomen te snoeien?

Er zijn meerdere redenen waarom een boom eens in de zoveel tijd gesnoeid moet worden. Bomen hebben hun eigen groeiproces en ontwikkelen zich gestaag. Soms groeien bomen in een richting die u niet wenst of niet esthetisch vindt. Een boom snoeien om zijn vorm te behouden, is de initiële reden om te snoeien.

Door de boom regelmatig terug te snoeien, voorkomt u dat hij in verkeerde richtingen groeit. Op deze manier kunt u de groei van de boom reguleren en beheersbaar maken. Een tweede reden om een boom te snoeien is wegens potentieel gevaar.

Het komt voor dat bomen gevaarlijk groeien, in dat geval is het belangrijk om de boom opnieuw te snoeien. Let op takken die te zwaar zijn, takken die het zicht belemmeren of takken die voor problemen zorgen. Als laatste is er de zorg om de gezondheid van uw boom.

Snoeien kan nodig zijn om de gezondheid van de boom te waarborgen. Bij het snoeien is het soms noodzakelijk om zieke takken of grote stukken boom te verwijderen. Soms is het belangrijk om te snoeien vanwege de grootte van de boom die de gezondheid in gevaar brengt.

Snoeitips die u moet kennen

U mag maximaal 20% van de blad dragende takken verwijderen, anders wordt de groei van de boom belemmerd. Let er dus op dat u niet te veel van de boom wegsnoeit. Het is belangrijk om takken aan de basis af te knippen om uitlopers te vermijden. Wees voorzichtig dat u niet te dicht bij de stam snoeit, anders loopt u het risico dat de boom ziek wordt.

Wanneer takken te zwaar zijn, worden ze in 2 delen weggesnoeid. Voer eerst een zaagsnede uit op de gewenste positie aan de onderkant van de tak. Daarna verwijdert u de tak van bovenaf. Dit zal ervoor zorgen dat de tak niet onverwacht breekt of scheurt, waardoor het een veiligere methode is.

Het is belangrijk om hoofdtakken die naar binnen groeien altijd weg te snoeien. Dood hout dient altijd te worden weggeknipt. Als takken tegen elkaar schuren, snoei dan altijd de zwakste tak.

Begin met de benodigde voorbereidingen voor het snoeien!

Zodra alle noodzakelijke richtlijnen zijn vastgesteld, kunt u aan de slag met de voorbereiding. Bereid u voor door de juiste gereedschappen klaar te leggen voor het snoeien. Een goede snoeischaar is onmisbaar, handig voor het snoeien van middelgrote en dunne takken.

Overweeg om ook een telescopische snoeischaar te kopen voor het snoeien van hogere takken. Voor het verwijderen van dikkere takken zijn een takkenschaar of snoeizaag handige gereedschappen. Als u de juiste gereedschappen heeft aangeschaft, is het tijd om het noodzakelijke hulp- en veiligheidsmateriaal te verzamelen.

Wanneer u gaat snoeien, moet u altijd een ladder en volledig dekkende kleding dragen. Zorg er ook voor dat u beschermende handschoenen en een veiligheidsbril gebruikt. U bent bijna klaar om te gaan snoeien. Zorg er echter voor dat u eerst een plan van aanpak maakt voordat u begint. Het is van belang om te weten wat er met de boom moet gebeuren voordat u aan het snoeien begint. Bedenk welke vorm u wilt behouden en controleer op risicovolle takken die gesnoeid moeten worden.

Voordat u begint met snoeien, is het van belang om te bepalen wat en hoe u te werk gaat. Dit zorgt voor een makkelijke en veilige snoeibeurt. Zorg ervoor dat u alle zijden van de boom snoeit, omdat snoeien de groei bevordert en een ongelijkmatige groei kan veroorzaken. Nu kunt u aan de slag gaan met het snoeien van de boom! Zorg ervoor dat u zich bewust bent van de regels en dat u veilig te werk gaat.

Het is verstandig om een vakman in te schakelen voor het snoeien van bomen

Bomen snoeien is dus een flinke klus waar veel bij komt kijken. Als u de klus liever aan professionals overlaat, dan kan dat zeker!Bij vragen of behoefte aan ondersteuning kunt u altijd JC Hoveniers bereiken via 085 106 1523.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1523

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over JC Hoveniers

JC Hoveniers, waar vakmanschap en passie samenkomen om uw buitenruimte tot leven te brengen. Als toonaangevend hoveniersbedrijf streven we naar niets minder dan uitmuntendheid in elk aspect van onze dienstverlening. Met jarenlange ervaring en een diepgewortelde liefde voor groen, bieden we deskundig advies, op maat gemaakte ontwerpen en zorgvuldig onderhoud om uw tuin om te toveren tot een oase van natuurlijke pracht. Van het eerste consult tot de laatste aanraking, kunt u vertrouwen op onze toewijding aan kwaliteit, betrouwbaarheid en klanttevredenheid. Ontdek de mogelijkheden met JC Hoveniers en laat uw buitenruimte stralen als nooit tevoren.


VCA